A B√ęlga S√°m√°nja elevenedett meg tegnap a szegedi szent kurg√°non, ahov√° a F√ľggetlen V√°rosi Sz√∂vets√©g ‚Äď Magyar Egyes√ľlet (FVSZ) m√°rcius tizen√∂t√∂dikei megeml√©kez√©sre invit√°lta a k√∂z√∂ns√©get. A lak√≥telep magyars√°g√°t Szeged fŇĎt√°ltosa mellett Dr. Papp Lajos sz√≠vseb√©sz is megtisztelte jelenl√©t√©vel.

A panelh√°zak gyŇĪrŇĪj√©ben, egy t√°vk√∂zl√©si torony √°rny√©k√°ban kev√©s v√°ratlanabb dolog k√©pzelhetŇĎ el, mint egy sz√©kelykapukkal √©s fafarag√°sokkal alaposan kid√≠sz√≠tett domb. A v√©rt√≥i sz√°nk√≥domb nagyj√°b√≥l √∂t √©ve l√©nyeg√ľlt √°t szent kurg√°nn√° a MI√ČP-bŇĎl indult, majd az FVSZ √©l√©re √°ll√≥ Apr√≥ Juh√°sz J√°nos, egykori √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ kitart√≥ munk√°j√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen. Sajn√°latos trag√©dia, hogy Apr√≥ Juh√°sz m√©gsem errŇĎl v√°lt k√∂zismertt√©, hanem arr√≥l, hogy t√≠z √©ve, miut√°n Temesv√°ron hivatalos kik√ľldet√©sben fennhangon sz√°mon k√©rte Erd√©ly hovatartoz√°s√°t, beh√°nyt az asztal al√°.

B√°lint S√°ndor n√©prajzkutat√≥ szerint a V√©rt√≥ egy√©bk√©nt annak k√∂sz√∂nheti hangzatos elnevez√©s√©t, hogy ide folyt egy k√∂zeli v√°g√≥h√≠d szennyvize. Az 1970-es √©vekben azt√°n esŇĎv√≠zt√°roz√≥t √°lmodtak belŇĎle a D√ČL√ČP v√°llalat m√©rn√∂kei, a kitermelt f√∂ldbŇĎl pedig sz√°nk√≥z√≥domb k√©sz√ľlt a panelh√°zakban lak√≥ gyermekek √∂r√∂m√©re. K√©sŇĎbb a ter√ľletet borzalmasan elhanyagolt√°k, majd 2009-es rendbe t√©telekor Apr√≥ Juh√°sz J√°nos felismerte a hely szakralit√°s√°t. R√°j√∂tt, hogy a ter√ľlet ŇĎsi szent kurg√°n, mely sz√≥ egy√©bk√©nt a sztyeppei n√©pek haloms√≠rjait jel√∂li, amiket viszont ritk√°n hordanak √∂ssze billenŇĎs Zillel. A szegedi kurg√°n ebbŇĎl a szempontb√≥l rendhagy√≥. A volt k√©pviselŇĎ √°ldozatos munk√°j√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen a dombra ker√ľlt a vil√°g elsŇĎ Sz√©kely Himnusz-eml√©kmŇĪve, a nyolc sz√©kely sz√©k sz√©kelykapujai, a Magyar √Čletfa, a Magyar Olt√°r, valamint egy turul farag√°s. Sajnos a h√°l√°tlan telepieknek mindebbŇĎl annyi j√∂tt le, hogy elbaszt√°k a gyerekek sz√°nk√≥dombj√°t, √≠gy a volt k√©pviselŇĎ mindig meg szokta eml√≠teni, hogy munk√°j√°√©rt sohasem kap k√∂sz√∂netet.

Advertisement

A kurg√°non tartott m√°rcius tizen√∂t√∂dikei megeml√©kez√©s st√≠lusosan t√°ltos dobol√°ssal kezdŇĎd√∂tt. Az interkultur√°lis √©lm√©nyt fokozta, hogy ek√∂zben a Ha √©n r√≥zsa voln√©k dallam√©ra √©nekelt√©k a ‚ÄěHiszek Nagy-Magyarorsz√°g felt√°mad√°s√°ban" nemzeti im√°ds√°got, minderrŇĎl a mell√©kelt vide√≥felv√©telen kaphattok √≠zel√≠tŇĎt. K√∂zben egy betonkarik√°ban par√°zslott a szertŇĪz, melyet k√©sŇĎbb a r√©sztvevŇĎk k√∂r√ľl√°lltak. Szeged fŇĎt√°ltosa, Kocsis Melinda igazi h√°ziasszonyk√©nt fel√ľgyelte a kurg√°non k√∂rbej√°rva, hogy minden rendben van √©s mindenki j√≥l √©rzi mag√°t, majd k√∂rbef√©nyk√©pezte az √ľnneps√©get.

Apr√≥ Juh√°sz J√°nos k√∂sz√∂ntŇĎ besz√©d√©ben elmondta, hogy harminck√©t √©vvel ezelŇĎtt nem m√°s, mint Makovecz Imre b√≠zta meg azzal, hogy t√∂bb ezer √©v ut√°n ŇĎ √°ll√≠tsa fel a m√°sodik magyar √©letf√°t a sz√∂gedi kurg√°non. Ennek az utas√≠t√°snak eleget tett, de az akkori hatalom term√©szetesen ezt nem n√©zte j√≥ szemmel, √©s egy m√©teres darabokra v√°gatta fel a kegyt√°rgyat. Az az√≥ta m√©gis megval√≥sult eml√©khely bemutat√°sa ut√°n jelezte, hogy nem akar p√°rtpolitik√°val √©s egy√©b haszontalan, haza√°rul√≥ csoportokkal foglalkozni, viszont √∂r√∂m√©t fejezte ki, hogy egyre gyarapodik az a mag, akiknek egykutya k√∂teless√©g√ľk lesz megŇĎrizni, amit r√°juk b√≠ztak az egy √∂reg istenek. √Āld√°s ‚Äď z√°rta a besz√©det, majd √°tadta a sz√≥t Papp Lajosnak.

Advertisement

A sz√≠vseb√©sz professzor meg√°ldotta azokat, akik 1848-1849-ben a harctereken k√ľzd√∂ttek a haz√°√©rt, majd minden asszonyt, aki gyermeket ad a haz√°nak. Kit√©rt arra, hogy '48 szabads√°gharc volt, de nem forradalom, hanem l√°zad√°s. Erre szakm√°j√°b√≥l hozott magyar√°zatot ‚Äď ha idegen test t√°madja meg szervezet√ľnket, arra a v√°lasz a l√°z, a l√°z-ad√°s. Forradalom pedig csak k√©tszer volt a magyar t√∂rt√©nelemben, 1818-ban √©s 1819-ben, ami a r√©gi elpuszt√≠t√°sa √©s az √ļj megalkot√°sa, ahogyan a mustb√≥l minŇĎs√©gileg √ļj anyag, a bor keletkezik, ha megforr. Csak a haz√°nkat leig√°z√≥ k√ľlsŇĎ hatalmak v√≠vtak forradalmakat, a magyarok mindig az√©rt l√°zadtak, hogy ŇĎseik √∂r√∂k√©t v√©dj√©k. Elmondta, hogy a K√°rp√°t-medenc√©t IstentŇĎl kaptuk, ez√©rt nincs jogunk a jobb √©let rem√©ny√©ben k√ľlf√∂ldre menni, ahol egy√©bk√©nt is csak rabszolg√°k lehet√ľnk. Megtudtuk azt is, hogy magzath√°bor√ļ zajlik, 1956 √≥ta h√©tmilli√≥ magyar nem sz√ľlethetett meg.

Advertisement

Bull√°s M√°ria verse ut√°n a szegedi fŇĎt√°ltos sz√≥lalt fel, aki elhozta Magyarorsz√°g fŇĎt√°ltos√°nak, Tokmak Karaulnak az √ľdv√∂zlet√©t is. R√≥la azt kell tudni, hogy Kopp√°ny egyenes √°gi lesz√°rmazottja, √©s √∂t √©ve betegs√©g miatt telefonon √°ldotta meg a Sz√©kely Himnusz Eml√©kmŇĪv√©t. A sz√©kely himnuszt v√©g√ľl k√∂z√∂sen is el√©nekelt√ľk.

Advertisement

A d√∂gunalmas √©s elcs√©pelt √∂nkorm√°nyzati √©s √°llami √ľnneps√©gek mellett igaz√°n √ľde sz√≠nfolt volt ez a megeml√©kez√©s, ami a k√∂z√∂s dobol√°ssal √©s √©nekl√©ssel, a tŇĪz k√∂r√ľl√°ll√°s√°val √©s a kurg√°n kegyt√°rgyainak felfedez√©s√©vel aktiviz√°lta is k√∂z√∂ns√©g√©t. A jelenl√©vŇĎk l√©tsz√°ma helyi m√©rc√©vel n√©zve egy kisebb sajt√≥szabads√°g- vagy di√°kt√ľntet√©snek is becs√ľlet√©re v√°lt volna. Szerencs√©re sok csal√°d is kil√°togatott, √≠gy biztos√≠tottnak tŇĪnik a nemzet megmarad√°sa. Egy√©bk√©nt meg j√≥ volt l√°tni, hogy a magyars√°g√©rz√©snek ez a t√ļl√°rad√≥ megnyilv√°nul√°sa ‚Äď m√©g ha kiss√© furcsa is √©s igen b√°tran l√©pkedi √°t kereszt√©nys√©g √©s a pog√°ny r√≠tusok k√∂zti hat√°rokat ‚Äď, gyŇĪl√∂lk√∂d√©s n√©lk√ľl tud mŇĪk√∂dni. Legfeljebb a sz√°nk√≥knak van √ļtj√°ban.

Advertisement